Obserwatorzy

czwartek, 16 czerwca 2011

Smakołyki dla łakomczuszków.

Przepis na Kuciapę

Składniki:
stęchła kiełbasa z bobra, skiśnięta smrodliwa kapusta, przecier buraczany, soczysta cebulija, stary koper, 2 wygięte marchewki, duża łyżka smalca z sarny, łyżka oleistego oleju, 30g zgrzybiałych grzybów, 50g suszonych śliwek, sól, pieprz w ziarnach i mielony, ziele holenderskie, 2 liście spoczywające na laurach, żarówka winka sakralnego, biała kapusteczka, 4 widelce rosołu.

Przygotowanie:
Grzyby zbekać, zalać wodą utlenioną. Odstawić na rok. Śliwki opłukać w ciepłym moczu, również zalać wodą utlenioną i zostawić na rok. Następnego roku grzyby przygotować w wymiocinach, w których się moczyły. Wyjąć i pokroić w grube paseczki. Cebulę powąchać, posiekać brudnym nożem. Podsmażyć na łyżce świerzego kału. Marchewkę obrać, pokroić w kratkę. Białą kapusteczkę oczyścić z czystych liści, poszatkować, ugotować do miękkości, razem z cebuliją i marchewką. Kapustę smrodliwą kiszoną zalać 4 widelcami rosołu i zabulgotać. Podgotowane zgrzybiałe grzyby wlać razem z wymiocinami. Gotować. Po 30 minutach połączyć obie kapusty. Resztę rzeczy wpie*dolić do gara, zagotować w smalcu z sarny i przyprawić wymienionymi przyprawami.

PS Kuciapę natychmiast zjeść, powinno się ją podawać w nocniku.
SMA-CZNE-GOOO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz